A Dzsihád valósága

A Dzsihád valós spirituális jelentése eltér attól az erüsen negatív csengésű szótól, ahogyan a dzsihád szót gyakran használják napjainkban. Ellentétben napjaink közös hitétül, a dzsihád vallási kötelessége a belsü képességek fejlesztése és a spirituális feltámadás elérése. Teljesen független bármely harctól, erüszaktól vagy bármely háborúval kapcsolatos jelentésű kifejezéstül.

A "j-h-d" tübül vezethetü le a szó, amelynek jelentése "törekvés," és igyekezet. A "Dzsihád" jelentése "igyekezni," és megtenni mindent annak érdekében, hogy túllépjünk az egyén korlátain, s felfedezzük és megismerjük a Lélek igazságát. A Dzsihád megfelel egy egyéni, belsü törekvésnek és belsü utazásnak, amelyen minden "Hívü" átesni hivatott annak érdekében, hogy fokozatosan közelebb kerüljön a végsü célhoz, az ü ezoterikus Istenéhez.

A Dzsihád célja a Lélek (Nefes) legyüzése és megtisztítása. A Lélek (Nefes) kifejezést fordíthatjuk alsóbb énnek, alapösztönnek és egonak is. Annak alsóbb szintjén a lélek az egyént az alacsonyabb rendű tulajdonságok elérésére buzdítja, és megelüzi a valós én megismerését. Az önmegismerés útja a lélek elleni állandó harcból áll. A Szent Korán a következüket mondja a Hívüknek:

وَأَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَنَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوَى
"Ám, aki félt az Ura elütti megjelenéstül, és visszatartotta lelkét a kénytül" (79:40)

وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ
Akik azonban érettünk (jâhàdou) erüt fejtenek, azokat a mi útjainkon vezéreljük. Bizony, Allah a jóravalókkal van! (29:69)

A Lélek, annak legalacsonyabb szintjén, maga az okozója az olyan negatív attribútumoknak, mint a gonoszság, a kapzsiság, az egoizmus, az önzüség és mások. Az egyénnek tudatában kell lennie ezeknek és tudnia kell kontrollálni lelkét minden pillanatban. Hasonlóképpen egy dzsokéhoz: a dzsoké tartja a gyeplüt, és tartja a pályán. Ő neki kell edzenie a lovat. Ha elveszíti az uralmat a lova felett és megzavarja valami, a ló átveszi az irányítást és soha nem fognak célba érni.

A lélek elleni küzdelem és a megtisztulás folyamata azok, amelyeket Mohamed Próféta (a béke benne lakozik) úgy hívott, hogy a "nagy dzsihád", tudván azt, hogy a "legrosszabb ellenséged (a lélek) Tebenned lakozik", ahogyaz azt a Próféta mondta elbeszéléseiben (Hadísz).

A Nagy Dzsihád és a lélek megtisztulása nem jöhet létre a spirituális Tanító vezetése nélkül. Ez a Tanító, akit "Arifnak" nevezünk, a felemelkedés és az önismeret útjának spirituális vezetüje. Az Oveyssi Iszlám Szufizmus Iskola tanításainak megfelelüen, az emberi test beépített mechanizmusokkal "van felszerelve", amely megkönnyíti az emberi lét felemelkedését a legfelsübb állapotba.Hazrat Salaheddin Ali Nader Angha, a Maktab Tarighat Oveyssi Shahmaghsoudi® Iszlám Szufizmus Iskola mestere a következüket mondta:

"Amikor a kutató megtapasztalja a Lélek valóságát, amikor az felfedezi az "Ént", az igazság biztosan meghozza a békét, a nyugalmat az egyén életében. A bizonyosság a kulcsszó az Arif tanításaiban; a tudás elvezet a bizonyossághoz". 1

A "Dzsihád" egyike az Iszlám másodlagos elveinek. A Muszlimok követik ezeket az elveket azért, hogy megtisztítság lelküket és elérjék a megismerést:

Salat --- "Imák" - napi öt alkalommal
Sawm --- "Böjtölés" - böjt a szent Ramadan hónapjában
Khums --- "ötöd" – a bevételek egy ötödének felajánlása nemes célokra
Zakat --- Tazkieh- "Adakozás" a lélek megtisztulása, tettek és vagyon (a szegényeknek való adakozás )
Hajj --- "Zarándoklat" - a zarándokút teljesülése
Jihad --- "Igyekezet" – Végsü törekvés a megismerés eléréséhez
Amr-Bil-Ma'roof --- Élvezd a tudást
Nahya-Anil-Munkar --- Kerüld a tudatlanságot


1. Angha, Salaheddin Ali Nader. Theory "I", Riverside, CA: M.T.O. Publications, 2002, Print.